عکاسی حیات وحش یعنی هیجان زیاد، لحظههای عجیب و ناب، سوژههایی که قرار گرفتن آنها در کادر دوربین نیاز به تلاش و ممارست فراوان دارد و در نهایت مخاطراتی که گاه جان عکاس را نیز تهدید میکنند.حضور در طبیعت، ساعتها نشستن در کمینگاه و رویا رویی با جانورانی که اگر احساس خطر کنند، ممکن است برای عکاس خطرساز باشند، از دشواریهای خاص این رشته از عکاسی محسوب میشود.- اما وظیفه ما عکاسان وظیفه سنگینی است چون ما باید با عکاسی از حیوانات خصوصا آن دسته که در معرض خطر انقراض قرار دارند - مردم را با این دسته از حیوانات آشنا نموده و اطلاعات زیستی آنان را منتشر نماییم.
صبحگاهان هنگام طلوع خورشید و عصر گاهان هنگام غروب بهترین زمان عکاسی است
لوازم مورد نیاز عکاسی حیات وحش
1 - سه پایه مقاوم و سبک
2 - دوربین عکاسی بی صدا و کم صدا مانند سری SLT سینگل لنز ترنسلوسنت )بدون آینه )
3-لنز ماکرو - لنز زوم متوسط لنز تله و یا تله زوم سرعت بالا - با لنزهای زوم سری G سونی مانند لنز 70-400 - با باز کردن دهانه دیافراگم میتوان سبب محو کردن پشت زمینه در نهایت سوژه را از زمینه جدا کرد و یا در شرایط نور کم از سرعت بالاتری استفاده کرد - استفاده از کانورتورها جهت بسته تر شدن زاویه دید و بالاتر رفتن قدرت تله ( البته زمانیکه نور به حد کافی در محیط باشد )
4-لوازم استتار جهت همپوشانی و همرنگ کردن تجهیزات با محیط اطراف .
5- موشن مخصوص عکاسی - بااین وسیله -چنانچه سوژه در مقابل دوربین عکاسی حرکت کند شاطر بصورت اتوماتیک فعال شده و عکس گرفته میشود ( مناسب ترین لنز جهت استفاده با موشن لنزهای زاویه باز میباشد چون هم سوژه در اثر حرکت از کادر خارج نمیشود وهم دارای فوکوس بهتری است).
6 - فلاش - شامل فلاشهای ماکرو -دایره ای که دور لنز قرار میگیرد - فلاش ماکرو جفتی که طرفین لنز قرار میگیرد و فلاشهای اکسترنال با برد زیاد که هماهنگی با لنزهای تله و تله زوم دارد و استفاده از فلاش جهت پر کردن نقاط کم نور.
باید توجه داشت دوربین مناسب و لنز سرعت بالا و سرعت فوکوس بالا در لنز و دوربین سبب نتیجه خوب خواهد بود.
حیات وحش یکی از جالبترین و متنوع ترین ژانر عکاسی میباشد ژانری از هیجان - تعقیب و گریز - از بسته ترین زاویه که ماکرو بوده تا بازترین زاویه که طبیعت و لانگ شات دارای زیبائی بوده که اگر با خلاقیت عکاس همراه شود آثار بسیار ارزنده و زیبائی خلق خواهد شد.
7- استفاده از کنترلهای مخصوص دوربین عکاسی که میتوان از فواصل بیشتر و یا از کمینگاه شاطر دوربین را فعال نمود.
در عکاسی حیات وحش سه عامل اصلی وجود دارد 1 - تحقیق 2- جستجو - 3 - صبر
1- قبل از حرکت به مکان مورد نظر جهت عکاسی باید تحقیقات لازم مثل آ ب و هوا حیوانات بومی و احتمالا مهاجر- مکان تجمع و در نهایت برنامه ریزی و جمع آوری اکسسوار لازم وسیله سفر و زمان مناسب برای سفر انجام شود.
2- حالا ما با لوازم و تجهیزات عکاسی و سایر لوازم مورد نیاز به مکان از قبل تعیین شده رسیدیم و- از این زمان به بعد با تجربیات و تحقیقات از قبل انجام شده جهت پیدا کردن سوژه مورد نظر و عکاسی از آن جستجو را شروع میکنیم.
به دنبال جستجو مرحله بعدی که صبر است آغاز میگردد.
3- صبر گاهی این صبر به ساعتها - روزها -هفته ها - ماهها و حتی بیشتر کشیده میشود عکاس مانند شکارچی بوده باید جستجو کند تعقیب کرده در زمان مناسب شاطر را فشار دهد شکارچی جسم شکار را و عکاس زیبائی و ابهت شکار را بدست می آورد در این میان شانس اهمیت زیادی دارد.برای هر نوع حیوان زمان خاصی وجود دارد - برای پرندگان اوایل صبح که مشغول دانه و آب خوردن و پرکشیدن و خواندن هستند بهترین زمان جهت عکاسی است و به عقیده من برای هر نوع و دسته از حیوانات باید رفتار و دانش خاص داشت مثلا جهت عکاسی از حیوانات درشت پیکر مثل قوچ و میش باید تمام جوانب سنجیده شود - با احتیاط و موزیانه بدون ایجاد صدا و توجه تا حدود 30 متری میتوان به آن نزدیک شد داعما باید رفتار حیوان را مد نظر قرار داده و با انتخاب لحظه و زاویه مناسب کلید شاطر را فشرد.
شما ممکن است مدت زمان زیادی صبر کرده باشید و شرایط جهت عکاسی محیا و سوژه در دید و کادر شما قرار گرفته باشداما با کوچکترین اشتباه همه چیز تمام میشود چرا؟
ممکن است سوژ پا به فرار بگذارد و یا خود عکاس مورد حمله سوژه قرار بگیرد.
عکس شما باید دربر گیرنده خصوصیات ذاتی آن حیوان باشد تا عکس زیبائی گردد مثلا باید درنده خوئی یک شیر ماده را در زمان شکار ثبت کرد و یا زیبائی یک طاووس را زمانیکه بالها و پرهایش را بازکرده و یا یک پروانه را در زیبائی رنگهای بال و سبک بالی آن با دید متفاوت عکاس با بهره گیری از زوایا و...
در عکاسی حیات وحش سعی شود دوربین با چشم سوژه لول یا به قولی هم تراز باشد تا عکس جلوه خوبی داشته باشد - کادر بندی و کمپوزسیون خوب داشته باشد - فوکوس ورزولیشن خوب و لازم را داشته باشد.