زندگی با فراز و نشیب و سختیها و مشکلاتش دریای تلاطم و موّاجی است که هر لحظه خطر غرق شدن در آن، انسان را تهدید میکند اما هر فرد، ناچار است از این دریای ژرف عبور نماید تا به ساحل نجات برسد. این امر در گرو آشنایی با اصول زندگی و صبر و شکیبایی است. کلید اصلی پیروزی و کامیابی در بُعد مادی و معنوی، صبر و بردباری است. بیجهت نیست که امام علی(ع) صبر و ظفر را قرین هم شمرده و فرموده است: «الصبر الظفر»؛
صبر و ظفر هر دو دوستان قدیماند بر اثر صبر نوبت ظفر آید
اما پرسش اساسی این است که چگونه میتوان به این گوهر ارزشمند دست یافت. همه خواهان کسب این فضیلت اخلاقیاند و به ارزش آن پیبردهاند اما بسیاری از افراد راه به دست آورن آن را نمیدانند. از این رو به سراغ گنجینه علم و معرفت و هدایت میرویم و از آموزههای دینی مدد میجوییم.
از نظر قرآن و حدیث راههای تحصیل صبر عبارتند از :
1 - تقویت پایههاى ایمان: هر قدر ایمان انسان به حکمت و رحمت پروردگار بیشتر باشد، صبر او نیز افزونتر خواهد بود. امیرمؤمنان(ع) مىفرماید: «اساس و ریشه صبر، ایمان و یقین خوب نسبت به خداوند است».(1)
2 - رابطه با خدا: انسان در پرتو یاد خدا و نماز ارادهاى نیرومند و ایمانى استوار پیدا مىکند و همه مشکلات براى او آسان مىگردد. قرآن مجید مىفرماید: «واستعینوا بالصبر و الصلاة و إنّها لکبیرة الاّ على الخاشعین؛ در زندگى از صبر و نماز کمک بگیرید، هر چند این کار جز براى فروتنان سنگین و گران است».(2)
امام صادق (ع) فرمود: «هنگامى که مشکل مهمى براى على (ع) پیش مىآمد، به نماز برمىخاست».(3)
3 - شناخت راز و رمز مشکلات: اگر کسى بداند که وجود بلا و مصیبت در زندگى بشر چه اثرى دارد، آن را با آغوش بازمىپذیرد. در روایات از سختیها به عنوان الطاف خداوند یاد شده است. امام صادق (ع) مىفرماید: «خداوند مؤمن را با بلا دلجویى مىکند، چنان که مرد با هدیهاى که از سفر براى خانوادهاش مىبرد، از آنها دلجویى مىکند.»(4)
4 - توجه به آثار اخروى صبر: توجه به پاداش اخروى صبر، تلخی و سختى مشکلات را شیرین و آسان مىسازد. در این باره روایات زیادى از معصومان رسیده است.
امام صادق (ع) مىفرماید: «هر کس از مؤمنان که به بلایى گرفتار شود و صبر کند، براى او اجر هزار شهید است». (5)
5 - توجه به گذرا بودن بحرانها: مشکل و محنت روزگار هر چه باشد، مقطعى و گذرا است. قرآن مجید به همه افراد نوید مىدهد که همیشه در کنار سختىها آسانى وجود دارد.(6)
6 - توجه به افراد پایین دست: نظر افکندن به کسانى که با مشکلات بزرگترى دست به گریبان هستند، تحمل سختیها را آسان تر مىسازد.
7 - الگو پذیرى از اولیاى خدا: با بررسى اجمالى زندگانى بزرگان در مىیابیم که آنها همواره با مشکلات روبه رو بودهاند. با الگوگیرى از بزرگان مىتوان شیوه رویارویی با مشکلات را آموخت. این موضوع را خداوند به پیامبرش گوشزد مىکند و مىفرماید: «صبر کن، همان گونه که پیامبران اولوالعزم صبر کردند». (7)
8 - آمادگى روحى: اگر کسى دنیا را آن طور که هست بشناسد، در پیش آمدهاى ناگوار خود را نمىبازد، چون مىداند جهان طبیعت سراى دگرگونى است و فراز و نشیب فراوان دارد و همه افراد خواه ناخواه با حوادث روبهرو مىشوند. امام على (ع) مىفرماید: «کسى که دنیا را بشناسد، هرگز به خاطر بلا و مشکلات محزون نمىگردد».(8)
9 - توجه به آثار جسمانى صبر: صبر و شکیبایى در برابر حوادث زندگى تنها بعد اخلاقى ندارد، بلکه از نظر بهداشت و سلامت جسم نیز فوق العاده مؤثر است. افراد ناشکیبا عمرى کوتاه و توأم با انواع بیمارىها و از جمله بیمارىهاى قلبى و عصبى دارند، در حالى که صابران از عمرى طولانى برخوردارند. امام على (ع) مىفرماید: «کسى که دولت دارد و عمر طولانى داشته باشد، باید قلب صبورى در برابر مصائب آماده کند».(9)
در پایان داستان جالبى از بوذرجمهر را که مناسب با موضوع است مطرح مىکنیم: مىگویند: انوشیروان بوذرجمهر را زندانى کرد. پس از چند روز، انوشیروان شخصى را فرستاد تا از حالش جویا شود. فرستاده انوشیروان او را خوشحال دید، علتش را جویا شد، بوذرجمهر دلیلش را استفاده از معجون شش مادهاى دانست و گفت: این معجون، وی را سرحال کرده است و آنها عبارتند از:
1ـ توکل بر خدا،
2ـ بى تابى مشکلى را حل نمىکند،
3ـ صبر به کمک انسان مىآید،
4ـ اگر صبر نکنم چه کنم؟
5ـ مشکلاتى بیشتر از مشکل من وجود دارد،
6 - ستون به ستون فرج است.(10)
پىنوشتها:
1ـ غررالحکم، ج 2، ص 415.
2ـ بقره (2) آیه 45.
3ـ تفسیر نمونه، ج 1، ص 219.
4ـ اصول کافى، ج 3، ص 354.
5ـ همان، ص 146.
6ـ انشراح (94)، آیه 5.
7ـ احقاف (46) آیه 35.
8ـ ابن ابى الحدید، شرح نهج البلاغه، ج 20، ص 270.
9ـ بحارالانوار، ج 75، ص 81.
10ـ سفینة البحار، واژه صبر.