جدیدترین پیشنهاد به اوباما درباره رئیسجمهور جدید ایراندر تابستان داغ ایران و آمریکا، سرمای روابط این دو کشور همچنان ادامه دارد. با وجود این، در فاصله چهل روزی که از انتخاب رئیس جمهور جدید ایران میگذرد، کارهایی از سوی آمریکاییها برای جلب نظر مقامات اجرایی جدید ایران انجام شده است؛ کارهایی که هرچند هیچ کدام نشان از جدیتی در تغییر سیاستها ندارد، خود آمریکاییها این اقدامات را «چراغ سبز» میدانند.
به گزارش «تابناک»، سخنگویان کاخ سفید و همچنین وزارت امور خارجه آمریکا، تقریبا در فاصله بسیار کوتاهی پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران از آن استقبال و بر احترام آمریکا نسبت به رأی مردم ایران تأکید و همچنین ابراز امیدواری کردند تا در فضای جدید سطح تنشها کم شود.
پس از آن، درست دو هفته پس از پیروزی روحانی در ایران، مجلس سنای آمریکا آغاز دور جدیدی از تحریمها علیه ایران را ـ که شش ماه پیش تصویب شده بود ـ اعلام کرد. این در حالی بود که بسیاری از نشریات معتبر آمریکایی، از جمله نیویورک تایمز گزارش دادند که نمایندگان کاخ سفید در کنگره تلاش زیادی کردند تا مانع از اعلام آغاز این دور از تحریمها ـ دستکم در این زمان ـ بشوند، ولی کنگره نپذیرفت و این تحریمها آغاز شد.
همچنین در روزهای گذشته، ۲۹ تن از مقامهای ارشد سابق سیاسی و نظامی که در میان آنها نام افرادی همچون چاس فریمن، سفیر سابق ایالات متحده در عربستان سعودی، ژنرال رابرت جی.گارد، رئیس سابق دانشگاه دفاع ملی دنیس جت، استاد امور بینالملل در دانشگاه پن استیت و لری کورب، مشاور سابق وزیر دفاع به چشم میخورد با انتشار نامه سرگشادهای، خطاب به اوباما از او خواستند تا از فرصت پیش آمده در ایران و ایجاد نوعی فضای میانهروی در سیاست خارجی این کشور بهره برده و مذاکرات دیپلماتیک برای عبور از بن بست مذاکرات هستهای را از سر گیرند.
اما مطمئناً مهمترین اقدام و اتفاق رخ داده در این روزهای آمریکا، به طرح دنت ـ پرایس در کنگره بازمیگردد. این دو نماینده آمریکایی با تأکید بر به تعویق انداختن دور جدید بررسی تحریمهای بیشتر علیه ایران و نیز لزوم انجام مذاکره دیپلماتیک از اوباما خواستهاند از فرصت پیشرو بیشترین بهره را ببرد؛ بنابراین، امضا شدن این نامه توسط ۱۳۱ نماینده عضو کنگره بر اهمیت آن افزود و از ایجاد یک بستر جدید در یکی از مهمترین نهادهای تصمیم گیرنده آمریکایی خبر میدهد؛ نهادی که عمدتاً مرکز اصلی طراحی افزایش فشارها و تحریمها علیه ایران بوده است.
این گزارش میافزاید، اما جدیدترین پیشنهادی که به تازگی به باراک اوباما در این زمینه شده، این است که وی دست به کار شده تا یک نامه کوتاه و خصوصی تبریک برای شخص حسن روحانی بفرستد. همچنین از طرفهای دولتهای دوست دو طرف پیشنهاد شد که رؤسای جمهور ایران و آمریکا، همدیگر را در اجلاس سالانه مجمع عمومی در سپتامبر ببینند و به موازات این دیدار، یک مسیر روتین برای بحثهای منطقهای به ویژه در مورد عراق، افغانستان و حتی سوریه نیز باز کنند.
جدیدترین پیشنهاد به اوباما در این زمینه، در حالی است که رهبر انقلاب روز گذشته بیانات صریحی در ارتباط با شیوه تعامل با آمریکاییها بیان کردند و گفتند، در تعامل با دنیا، نباید عملکرد دشمنان خود را از یاد ببریم؛ حتی اگر بنا بر مصالحی، آن را به روی او نیاوریم. در آغاز سال هم گفتم که به مذاکره با آمریکا خوشبین نیستم؛ هرچند در سالهای گذشته مذاکره در مسائل خاصی همچون عراق را منع نکردم.
رهبر انقلاب همچنین تأکید کردند: آمریکاییها غیرقابل اعتماد و غیرمنطقی هستند و در برخوردهایشان صادق نیستند. موضعگیری مسئولان آمریکایی در همین چند ماه گذشته، بار دیگر ضرورت خوشبین نبودن به آنها را تأیید کرد. در تعامل با دنیا، هنر این است که بتوانید راه خود را ادامه دهید، بدون آن که طرف مقابل بتواند مانع حرکت شما بشود و اگر تعامل با دنیا منجر به برگشت از مسیر شود، یک خسارت است.