۱- یک طرح توجیهی خوب می بایست دارای چه بخشهایی باشد؟
معمولاً طرح های توجیهی بنا به یک هدف مشخص و جهت استفاده در یک مورد مشخص کاربردی تهیه می گردند. در مجموع طرح های توجیهی عمومی دارای سه رکن مطالعاتی اقتصادی، فنی و مالی می باشند. در مواردی نیز طرح بنا به ماهیت آن تنها در یکی از زمینه های ذکر شده مورد مطالعه قرار می گیرد مثلاً در صورتی که بخواهیم مطالعاتی در زمینه مسائل فنی طرح فارغ از ابعاد اقتصادی و مالی صورت دهیم، مطالعاتی با عنوان امکانسنجی فنی می بایست صورت پذیرد.
۲- چه بخشهایی در گزارشات توجیهی دارای اهمیت بیشتری می باشند؟
با توجه به آنکه طرح برای چه هدفی مورد ارزیابی واقع می گردد، در بخشی از آن دارای اهمیت بیشتری برای ارزیابان واقع می گردد. مثلاً در طرح های توجیهی بانک پذیر که به منظور ارائه به بانک جهت اخذ تسهیلات و اعتبارات بانکی تهیه و تدوین می گردد، مطالعات اقتصادی و بازار محصول از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد. در این گونه طرح ها، چکیده ای از مطالعات فنی کفایت نموده و بررسی های مالی نیز در مواردی بسیار پر اهمیت خواهد بود. البته معیارهای ارائه شده بنا به زمان و موقعیت های خاص اقتصادی و اجتماعی قابل تغییر می باشد. از سویی مشی موسسه اعتباری وام دهنده نیز اهمیت بخشهای گوناگون یک طرح را مشخص می نماید.
۳- آیا باید به سرمایه گذاری های کوچک اهمیت داد؟
آری، زیرا با یک مدیریت دقیق، همین سرمایه های اندک شما رشد خواهد کرد و در عین حال، شما اعتبار، جسازت و سرمایه بیشتری برای سرمایه گذاری¬های آتی بدست خواهید آورد. بنابراین هرگز ارزش بالقوه ¬ی سرمایه گذاری¬ها را، هرچند اندک باشد دست کم نگیرید.
۴- حداقل اطلاعات و مهارت لازم برای سرمایه گذاری موفقیت آمیز چیست؟
تعیین اهداف کوتاه مدت و بلندمدت از سرمایه گذاری
تعیین موضوعات سرمایه گذاری و محل¬های آن
تعیین قدرت تحمل خود در برابر زیان احتمالی و نیز میزان سود مورد انتظار از سرمایه گذاری
بررسی راه¬های تنوع بخشی به سرمایه گذاری با توجه به مبالغی که برای سرمایه گذاری در نظر گرفته اید.
اطمینان از میزان نقدشوندگی سرمایه گذاری خود
آگاهی از نحوه سرمایه گذاری (پرداخت پول) و نحوه دریافت عایدی و منافع آن
عدم غفلت از راهنمایی مشاوران، آگاهان و خبرگان
۵- آیا سرمایه گذاری همیشه با ریسک همراه است؟
ریسک درواقع امکان شکست در سرمایه گذاری است. شما بعنوان یک سرمایه گذار، نمی توانید امکان شکست را بطور کامل حذف کنید. اما می توانید آن را به نفع خود مدیریت کنید، به این معنا که با محاسبه دقیق ریسک در هنگام سرمایه گذاری به جای آنکه سرمایه خود را از دست بدهید از منافع حاصل از سرمایه گذاری بهره مند شوید.
میزان ریسک در سرمایه گذاری¬های مختلف متفاوت است. بطور کلی سرمایه گذاری¬هایی که بازده بالقوه بیشتری دارند، ریسک بالاتری هم دارند. قبل از تصمیم گیری برای هرگونه سرمایه گذاری، باید توان ریسک پذیری خود را مشخص کنید.
۶- در سرمایه گذاری با چه ریسک هایی مواجه هستیم؟
ریسک عدم تناسب: عدم تناسب سرمایه گذاری صورت گرفته، با اهداف مالی شما
ریسک تورم: بازده سرمایه گذاری شما، کمتر از نرخ تورم است. در نتیجه قدرت خرید شما در آینده کاهش می یابد.
ریسک بازار: ارزش سرمایه گذاری شما به علت نوسانات بازار دچار نوسان و افت و خیز می شود.
ریسک برنامه ریزی بازار: پیش بینی فراز و فرودهای بازار، سخت و دشوار است.
ریسک عدم تنوع: ریسک ناشی از یک نوع سرمایه گذاری خاص و عدم تنوع بخشی به سبد سرمایه گذاری
ریسک نقدشوندگی: عدم قابلیت تبدیل سرمایه به پولریسک قانونی: تغییر احتمالی در قوانین و مقررات، راهبردهای سرمایه گذاری شما را تحت تاثیر قرار می دهد..
۷- ملاک انتخاب بهترین سهام چیست؟
درآمد شرکت
سود هر سهم
نسبت قیمت به درآمد هر سهم
نقدشوندگی
۸- معیارهایی که می توان برای انتخاب یک سرمایه گذار خوب در نظر گرفت چیست؟
• داشتن رتبه مناسب در رتبه بندی سازمان بورس از کارگزاری¬ها
• داشتن امکانات لازم جهت ارتباط مشتریلا کارگزاری
• قابلیت سایت اینترنتی، از لحاظ اطلاع رسانی و در دسترس بودن
• امکان مشاهده گردش حساب مشتری
• امکان مشاهده وضعیت سفارش که پس از هر اقدامی روی سفارش انجام می دهد، از طریق رمز عبور
• ارائه تحلیل روزانه از بازار و درج اخبار آن در سایت کارگزاری
• امکان دریافت سفارش خرید و فروش بصورت الکترونیکی
۹- صندوق سرمایه گذاری مشترک چیست؟
نهادهای مالی هستند که سرمایه خود را عمدتاً در سهام و برخی موارد دیگر مانند اوراق مشارکت بکار می گیرند. این صندوق¬ها مجوز فعالیت خود را از سازمان بورس دریافت و تحت نظارت همین سازمان فعالیت میکنند. صندوقها همه عوامل کار شامل مدیر، ضامن، امین، پرسنل متخصص و توانمند و سایر امکانات موردنیاز را در اختیار دارند و علاوه بر آن، براساس قانون، سرمایه¬ی قابل توجهی را برای شروع کار تهیه کرده¬اند. شما با سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه-گذاری مشترک )ازطریق خرید واحدهای سرمایه گذاری صندوق(، در حقیقت یک سبد سرمایه گذاری را تشکیل میدهید که این سبد، به طور دائم تحت نظارت و مدیریت افراد متخصص و خبره است.
۱۰- آیا همه صندوق¬های سرمایه گذاری مشترک شبیه یکدیگرند؟
خیر، صندو قهای سرمایه گذاری مشترک اهداف سرمایه گذاری مختلف و بنابراین، ریسکهای متفاوتی دارند. شما به عنوان یک سرمایه گذار، باید صندوق سرمایه گذاری ای را انتخاب کنید که با ریسک قابل قبول شما، همخوانی داشته باشد.
۱۱- برای مقایسه و انتخاب بهترین صندوق¬های سرمایه گذاری چه ملاک¬هایی را باید در نظر بگیریم؟
بررسی روند نوسانات صندو قها با مراجعه به نمودارهای NAV )خالص ارزش دارایی ها( و بررسی روند آن در طول دوره¬ی فعالیت )روند اگر صعودی باشد با نوسان کم مطلو بتر است(.
بررسی میزان ترکیب دارایی صندو قها (صندوقی که ترکیب دارایی متنوعتری داشته باشد ریسکش کمتر است(.
استفاده از راهنمایی مشاوران مالی و سرمایه گذاری برای تحلیل ریسک و بازدهی صندو قها.
۱۲- چگونه سرمایه گذاری خود را زیر نظر بگیریم؟
آسانترین راه برای کنترل و نظارت بر عملکرد سرمایه گذاری، مطالعه¬ی اطلاعات مالی شرکت و سایر مستنداتی است که شما به عنوان سهامدار، به آن دسترسی دارید. این اطلاعات ازطریق سایت شرکت بورس اوراق بهادار تهران سازمان بورس شبکه¬ی کدال ، شرکت مدیریت فناوری بورس تهران و پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ی ایران در دسترس شماست. تبلیغات در رادیو و تلویزیون، روزنامه¬ها و نشریات اقتصادی و سایر سایتهای معتبر اینترنتی، منابعی هستند که شما با استفاده از آنها، میتوانید اطلاعات موردنیاز به منظور کنترل سرمایه گذاری خود را به دست آورید.
بهتر است تنها به این شیو ه ها اکتفا نکنید و با شرکت در مجمع عمومی سالیانه ی شرکتی که سهام آن را خریده اید، از
نزدیک با وضعیت شرکت آشنا شوید.
۱۳- اگر سرمایه گذاری ما وضعیت قابل قبولی نداشت چه کاری می توانم انجام دهم؟
توجه داشته باشید که پیروی از یک برنامه ی سرمایه گذاریِ غیرقابل انعطاف و ثابت در یک دوره ی زمانی طولانی، همواره برای شما سودآور نخواهد بود. در برخی موارد، درصورت رضایتبخش نبودن عملکرد سرمای هگذاری، لازم است برنامه¬ی سرمایه¬گذاری خود را تغییر دهید. البته به خاطر داشته باشید که هنگام تغییر برنامه، لازم است اصول اولیه ی سرمایه¬گذاری را رعایت کنید
۷- تفاوت بین طرح تجاری و طرح توجیهی چه می باشد؟
بر اساس تعریف Don Hofstrand ، یک طرح توجیهی دارای کارکرد جستارگرایانه برای پاسخگویی به این سوال است: آیا این ایده منجر به یک فعالیت اقتصادی توجیه پذیر خواهد گردید؟ در مقابل یک طرح تجاری با رویکرد برنامه ریزی تدوین گردیده و در واقع ترسیم کننده فعالیت های مورد نیاز برای حصول به واقعیت از ایده می باشد. در یک طرح توجیهی کلاسیک ایده مطرح شده مورد بررسی قرار گرفته و به تبع آن گزینه های متفاوتی حاصل می گردد. در یک طرح تجاری فعالیت های اجرایی برای حصول نتیجه در یکی از سناریوهای مورد قبول مورد بررسی قرار می گیرد. در مجموع ایده و پروژه ای که در مطالعات امکانسنجی، دارای توجیه اقتصادی و مالی باشد، می بایست برای اجرا و توسعه بعنوان یک نقشه راه از خروجی های طرح تجاری استفاده نماید.
۸- مراحل مختلف سرمایه گذاری در بخش صنعت چه می باشد؟
- انتخاب حوزه فعالیت
- انتخاب محصول مورد نظر
- تعیین حدودی حجم سرمایه گذاری
- انتخاب تکنولوژی تولید
- شناسایی تامین کنندگان تکنولوژی تولید و ماشین آلات تولیدی
- شناسایی محل اجرای طرح
- اخذ جواز تاسیس از وزارت صنایع
- عقد قرارداد زمین با شرکت شهرک های صنعتی و یا خرید زمین خارج از محدوده شهرک های مصوب
- تهیه نقشه های اجرایی سیویل
- اخذ جواز احداث ابنیه
- عملیات احداث ابنیه
- مذاکره با تامین کنندگان ماشین آلات و توافق نهایی و اخذ پیش فاکتور
- امکانسنجی طرح
- مذاکره با بانکها و موسسات مالی و اعتباری جهت اخذ تسهیلات
- ارائه طرح به بانک و طی مراحل اداری
- گشایش اعتبارات اسنادی خرید ماشین آلات
- دریافت تسهیلات ریالی تکمیل ساختمان و نصب تاسیسات
- تکمیل عملیات سیویل و نصب و راه اندازی تاسیسات
- ترخیص و حمل و نصب ماشین آلات
- تامین مواد اولیه مورد نیاز
- فرآیند تولید آزمایشی و اخذ مجوز بهره برداری و سایر مجوزات لازم
- تولید صنعتی
۹- چگونه می توان بهترین منبع تامین مالی را پیدا کرد؟
در کلیه فعالیت های اقتصادی اعم از تولیدی و خدماتی و بنا به اقتضاء و شرایط عمومی نهادهای پولی و مالی و نیز قوانین رایج و بخشنامه های موضوعی، امکان دسترسی به منابع مالی خارجی ( در صورت عدم تکافوی منابع داخلی شرکت برای پوشش هزینه های سرمایه گذاری و توسعه) وجود دارد؛ با توجه به تنوع مبادی تامین و گونه های مختلف و شرایط متعدد وامها و تسهیلات پولی، ابتدا می بایست از طریق بررسی های توجیه پذیری راههای مختلف تامین منابع مالی و تاثیر آن بر شاخصهای سود آوری طرح را محک زده و سپس بنا به اولویت های حاصله با مبادی ارائه کننده تسهیلات وارد مذاکره شد.
۱۰- کامفار چیست؟
COMFAR اختصار عبارت انگلیسی COmputer Model for Feasibility Analysis and Reporting «مدل کامپیوتری برای آنالیز امکان سنجی و گزارش گیری» میباشد. این برنامه توسط واحد ارزیابی اقتصادی بخش عملیات یونیدو در سال ۱۹۷۹ در نیویورک تهیه و تدوین شده است. در تهیه این برنامه کامپیوتری از تجربیات بیش از ۳۰ کمیته ازریابی اقتصادی کشورهای مختلف بهره گرفته شده است و پس از طی ۳ سال دوران آزمایشی؛ و رفع اشکالات؛ برای اولین بار در سال ۱۹۸۳ به بازار عرضه گردیده است.
اهداف برنامه
طرح تجاری و پیش بینی درآمد و برآورد هزینه پروژه های صنعتی، معدنی، کشاورزی، زیربنایی، دریانوردی و … با استفاده از نرم افزار کامفار انجام می پذیرد.
نرم افزار تخصصی کامفار یک برنامه کامپیوتری است که از طرح تحقیقات قبل از بهره برداری حمایت می کند و استفاده از آن سازماندهی و محاسبه گزارشات مالی و اقتصادی را آسان میسازد.
این نرم افزار بر اساس مطالعات امکان سنجی و یا به عبارتی توجیه پذیری و یا قابل اجراء بودن و یا نبودن طرح و مطالعات فرصت یابی برای هر طرح صنعتی و معدنی طراحی گردیده است. نتایج این نرم افزار بیانگر جذابیت اقتصادی طرح بر اساس محدود و یا نامحدود بودن بودجه اقتصادی سازمان مجری می باشد.
۱۱- چگونه می توان از صحت مطالب یک طرح توجیهی مطلع شد؟
معمولاً در هر طرح توجیهی نکاتی وجود دارد که با صرف زمان اندکی و بررسی این موارد می توان تا حدود زیادی از صحت خروجی های طرح اطمینان حاصل نمود. بعنوان مثال در بررسی های اقتصادی و بازار، آمارهایی ارائه می گردد. امروزه به راحتی و از طریق اینترنت می توان از صحت و روز آمد بودن آمارهای ارائه شده مطمئن گردید. از طرفی در تحلیل آمارهای ارائه شده از یکی از روشهای تحلیلی استفاده می گردد، با شناخت از فضای کلی طرح می توان از تناسب راه حل ارائه شده برای تحلیل آمارها اطمینان یافت. و یا مثلاً در بررسی های مالی با اخذ قیمت فروش از بازار و مقایسه آن با قیمت فروش ارائه شده در طرح و نیز بررسی ظرفیت طراحی شده با واحدهای مشابه تا حدودی می توان از خروجی های طرح اطمینان حاصل نمود.
۱۲- نحوه گشایش اعتبار اسنادی به منظور واردات کالا و تجهیزات چیست ؟
اعتبارات اسنادی معمولاً به دو صورت دیداری و مدت دار گشایش می گردد . روند کلی گشایش انواع اعتبار اسنادی بشرح ذیل است :
الف : گشایش
ب : اصلاح
ج : ظهرنویسی اسناد و پرداخت به فروشنده
مدارک مورد نیاز:
۱٫ افتتاح حساب ارزی و ریالی
۲٫ تشکیل پرونده (با ارائه تصویر کارت بازرگانی)
۳٫ اصل پروفرم و ثبت سفارش ممهور به مهر وزارت بازرگانی
۴٫ اصل بیمه نامه باربری حاکی از بیمه کالا نزد یکی از شرکتهای بیمه داخلی و رسید پرداخت حق بیمه
۵٫ فرم های تکمیل شده گشایش اعتبار، تعهد ترخیص و خرید ارز
۶٫ به هنگام گشایش اعتبار ، ١٠٠% مبلغ اعتبار به عنوان پیش پرداخت از حساب مشتری برداشت می شود که با توجه به درجه اعتبار و نوع فعالیت متقاضی ممکن است پیش پرداخت کمتر از ١٠٠% مورد تصویب کمیته اعتباری بانک / شعب ( برحسب مبلغ اعتبار اسنادی ) قرار گیرد.
همچنین در مرحله گشایش اعتبار بایستی نحوه تامین ارز اعتبار گشایش شده نیز مشخص گردد که عبارتند از :
۱٫ ارز توافقی
۲٫ ارز متقاضی
۳٫ تسهیلات ارزی از منابع بانکها
۴٫ حساب ذخیره ارزی
۵٫ تسهیلات اعطایی از سوی بانکهای خارجی