نظر شما در مورد نقش فضای سبز در شهری مثل تهران چیست ؟

صفحه اصلی کارگروهها >> تالار گفتگو باشگاه میثم شمیرانی تهرانی  >> نظر شما در مورد نقش فضای سبز در شهری مثل تهران چیست ؟

امروزه شهرسازی یک علم گسترده هستش ، یعنی وقتی که ما می خواهیم یک شهر خوب داشته باشیم باید خیلی از چیزا رو در نظر بگیریم .
شهر تهران با جمعیت میلیونیش از نظر شهر سازی ضعیفه و این ضعف در فضای سبز کم نیست . ما توی این بحث می خواهیم بدونیم که فضای سبز چه تاثیری بر زندگی مردم شهر نشین داره
اگر دوستان در این بحث شرکت کنند خوشحال می شم

حذف ارسالي ويرايش ارسالي

یشه ارتباط و علاقه انسان به گیاه از سال های بسیار دور و شاید از دوران انسان های اولیه نشات می گیرد. در طول تاریخ استفاده از گیاه مسیر تکاملی و اشتقاق علمی گسترده ای داشته است. در این راستا از زمان مهاجرت قوم ماد به فلات ایران، مردم این سرزمین همواره در توسعه فضای سبز و کاشت گیاهان کوشا بوده اند به طوری که روزگاری ایران به نام کشور «گل و بلبل» شهرت داشت. متاسفانه در دوران اخیر در کشور ما گیاهان مورد بی مهری بسیار قرار گرفته اند، بدین جهت بالا بردن سطح آگاهی های مردم در مورد فضای سبز و آشنایی با خواص گیاهان ضرورتی است که مانع بروز فاجعه نابودی شهرها بر اثر آلودگی هوا و محیط زیست می گردد. به همین منظور اهمیت دادن به نقش فضای سبز در زندگی انسان ها و ایجاد علاقه بیشتر به درخت وگل وچمن در وجود هرکس امری است بسیار مهم که در اینجا به طور اختصار به مواردی از آن اشاره می شود که امید است علاقه و تفکر بیشتری را برانگیزد و هرکس بتواند مشوقی دلسوز برای ایجاد فضای سبز در محیط زندگی خود باشد:
1) جذب پرتوها: دو دسته از پرتوهای خورشیدی تاثیرات چشمگیری بر بدن انسان و سایر جانداران باقی می گذارند. یکی از آنها پرتومادون قرمز و دیگری پرتو ماورا» بنفش است. احساس آرامشی را که انسان در سایه، به ویژه در سایه یک درخت احساس می کند تا حدی مربوط می شود به جذب پرتوهای مادون قرمز خورشید توسط درخت(ناگفته نماند که پرتوهای مادون قرمز با طول موج بلند خود خاصیت گرمازایی دارند) و مقداری نیز به دلیل جذب پرتوهای ماورا» بنفش صورت می گیرد. امروزه تاثیرات پرتو ماورا» بنفش بربافت سلولی گیاهان و جانوران و همچنین خاصیت گندزدایی آن به خوبی روشن شده است بنابراین نقش درختان در حمایت از انسان و سایر جانداران در برابر آفتاب سوزان به خوبی روشن می شود.
2) جذب گرد و غبار: درختان به سبب پراکندگی شاخ و برگ خود بر تمام زوایا و سطوح، همچون یک گردگیر عمل می کنند. اگر درخت را به دقت نظاره کنیم می توانیم تنه آن را به جای دسته و شاخ و برگ آن را به جای پرهای روی یک گردگیر معمولی که در خانه بکار گرفته می شود، تصور کنیم. با این ویژگی، درختانی که در خاک ثابت مانده اند به منزله یک گردگیر کاشته شده در زمین نقش خود را ایفا می کنند. طی بررسی های بعمل آمده یک هکتار از فضای سبز که حدودا 200 درخت در آن کاشته شده باشد تا 68 تن از گرد و غبار را در هر بارندگی در خود جذب می کند. کاملا واضح است که با وجود چنین درختانی زدودن 68 تن گرد وغبار، رایگان خواهد شد، در صورتیکه بدون این درختان باید هزینه بسیاری را برای این کار اختصاص داد.
3) تولید اکسیژن: هوای مورد نیاز انسان در روز حدود15 کیلوگرم است. درحالی که جذب غذای مورد احتیاج وی به آب 1/5 کیلوگرم و غذا 2/5 کیلوگرم می باشد. از این مقدار هوای سالم که به بدن انسان وارد می شود 78 درصد آن را نیتروژن و 21 درصد آن را اکسیژن تشکیل می دهد. گازهای دیگر مانند گاز کربنیک، نئون و هلیوم به همراه اکسیدهای ازت و گوگرد مقدار بسیار ناچیزی از وزن هوا را تشکیل می دهند. مثلا گاز کربنیک % 03 گاز کربنیک سریعا به مرگ انسان منتهی می شود. تاکید می شود که مقدار زیادی از اکسیژن آزاد شده در طبیعت از طریق فضای سبز تولید می گردد. حال اگر درخت و فضای سبزی وجود نداشته باشد مشکل انسان در رابطه با وجود گازکربنیک در هوا و کمبود اکسیژن به خوبی نمایان می شود. علف ها و چمنزارها اگر چیده و کوتاه نشوند سطح سبز زیادی را به وجود می آورند مثلا یک مترمربع چمن چیده(بریده) شده به ارتفاع 5-3 سانتیمتر دارای 6 تا10 مترمربع سطح سبز می باشد. در صورتی که همین چمن در حالت کوتاه نشده در هر مترمربع دارای 200 مترمربع سطح سبز است. براساس این محاسبه تنها 1/5 مترمربع چمن کوتاه نشده می تواند به اندازه یک انسان در یک سال اکسیژن تولید کند.
4) تولید فیتونسید: بررسی های دانشمندان علم محیط زیست نشان می دهد که درختانی مانند گردو، کاج، نراد، بلوط، فندق، سروکوهی، اکالیپتوس، بید، افرا، زبان گنجشک و داغداغان از خود ماده ای به نام فیتونسید در فضا رها می سازند که برای بسیاری از باکتری ها و قارچ های تک سلولی و برخی از حشرات ریز اثر کشندگی دارد. در عین حال تولید چنین موادی توسط درختان برروی انسان اثر فرح بخشی دارد. دلیل این امر را دانشمندان چنین بیان می کنند: مغز انسان از دو نیمکره چپ و راست تشکیل شده است. نیمکره راست در تنظیم احساس غریزی و طبیعی انسان مانند احساس محبت، خواب و نیازهای دیگر طبیعی نقش دارد. در حالی که نیمکره چپ کار به نظم کشیدن کارهای مکانیکی انسان مانند تنظیم وقت و سروقت حاضر بودن را بعهده دارد. انسان شهرنشین به دلیل درگیری در کارهای روزمره و شرایط محیط زیست شهری به مراتب کار بیشتری از نیمکره چپ خود می کشد که ایت امر موجب اختلال بین دو نیمکره مغز و در نتیجه عملکرد طبیعی مغز انسان می گردد. دانشمندان پی برده اند که درختان به سبب رهاسازی مواد شبیه فیتونسید می توانند تعادل بین دو نیمکره مغز را به خوبی برقرار ساخته و حالت طبیعی و آرام بخشی را به انسان ارزانی دارند. بنابراین نقش آرامبخشی درختان و فضای سبز به خوبی نمایان می گردد.
5) تعدیل آب و هوا: درختان با تعریق و تعرق خود نقش حساسی در کاهش دمای میکروکلیما و افزایش رطوبت نسبی هوا ایفا می کنند. دمای یک هکتار فضای سبز در مرداد ماه تا 4/5 درجه کمتر از فضای مجاور خالی از درخت است. و به همین نحو رطوبت نسبی درون یک فضای سبز تا 11 درصد بیش از محیط خارج اندازه گیری شده است. با تعدیل دو پارامتر یاد شده، فضای سبز، میکروکلیمایی به وجود می آورد که آسایش فیزیکی مناسبی برای زیست انسان در پی دارد.
6) کاهش آلودگی صدا: درحالی که آلودگی هوای تهران یا آلودگی جوی های سیاه رنگ و گندیده قابل رویت می باشد، بسیاری از شهروندان تهرانی جنجال هیاهوی اطراف خود را آگاهانه یا ناخودآگاهانه نادیده گرفته و آن را جزئی تفکیک ناپذیر از زندگی شهری می دانند. صدای گوش خراش فروشندگان دوره گرد با بلندگو، موتورسواران با سروصدا در هر ساعت از روز، اتومبیل ها با اگزوز ناقص و بوق زدن های بی مورد، مته های مختلف جهت کندن و لوله گذاری و با آسفالت خیابان ها، صدای بلندگوهای گوناگون، فضای شهررا با آلودگی صوتی، آلوده می سازند. باید توجه کرد که عادت به نوعی آلودگی دلیل بر مصونیت در مقابل آن نیست بلکه عادت به معنای کاهلی و هرچه بیشتر مستهلک شدن و غرق شدن در آلودگی است. اخطاریه اتحادیه پزشکان مبنی بر آلودگی صوتی را باید جدی تلقی کرد. هرصدای نا خواسته ای که به گوش انسان برسد آلودگی صوتی محسوب می شود و حتی صدای موسیقی ملایمی که به طور ناخواسته از خانه همسایه به گوش برسد آلودگی صوتی به حساب می آید زیرا خود مخل آسایش فرد است. عکس العمل انسان در برابر صدا بستگی به عوامل ذهنی مثل شدت صدا، فرکانس صدا و به عوامل عینی مانند مقبولیت یا عدم مقبولیت فرستنده صدا دارد. صداهای ملایم عکس العمل های خاصی را در انسان پدید می آورد هنگامی که شدت صدا به 70 یا 80 دسی بل می رسد تاثیرات سر وصدا می تواند ایجاد کری موقتی یا دائمی کند و آن در حالی است که سلول های گیرنده گوش به طور شدیدی در معرض صدا قرار گیرند. این تاثیرات بر انسان به طور مستقیم صورت می گیرد. تاثیرات غیرمستقیم صدای ناخواسته بر انسان غیر قابل لمس است. بی خوابی، پاره شدن افکار، کم حوصلگی، عصبی بودن، بروز بیماری های روانی، از عوارض صداهای ناخواسته است. سبک شدن خواب، کاهش زمان خواب عمیق که جز» آلودگی های ناخودآگاه هستند. کاهش مدت رویا، پریدن از خواب بر اثر صداهای ناهنجار که آلودگی آگاه شمرده می شوند. واکنش های فوق به وسیله آلودگی صوتی معادل 50-40 دسیبل ایجاد می شود و حاصل این واکنش ها بدون تردید، کاهش بازده قدرت فکری و جسمی را در پی دارد.
رابطه بین سروصدا و سرطان
براساس تازه ترین مطالعات انجام شده توسط پژوهشگران فرانسوی، بین سر و صدا و بیماری سرطان در انسان رابطه ای نزدیک وجود دارد. این مطالعات جدید و نتایج حاصل از آن در آخرین شماره مجله فرانسوی(پاری ماچ) درج شده است. در آنجا آمده است: سروصدای شدید و تکرار آن باعث تضعیف عمومی مصونیت بدن انسان و در نتیجه تضعیف مقاومت وی در مقابل بیماری های خطرناک می شود. بر اساس این مطالعات، سروصدای زیاد بر ساختار هورمون های بدن انسان تاثیر منفی می گذارد و باعث اخلال در کار آنها و سپس سرطان هورمون می شود.
 نقش گیاهان در کاهش آلودگی صدا
امروزه دانشمندان ثابت کرده اند که درختان و درختچه های می توانند در کاهش آلودگی صدا موثر باشند اگرچه خود صدا ممکن است رشد گیاه را به مخاطره می اندازد. کاهش رشدی در حدود41 %دریک مزرعه توتون که در معرض صدای شدید قرار گرفته، دیده شده است. به هر حال کیفیت کاهش صدا در درختان و درختچه های مختلف برحسب اندازه برگ، تراکم شاخ و برگ، نوع و بلندی درخت تفاوت دارد. با آزمایش هایی که به عمل آمده دیده شده که درختان و فضای سبزی که درحاشیه خیابان ها ایجاد شده است اثرکاهندگی بیشتری نسبت به دیوارهای صداگیرپیش ساخته و مصالح ساختمانی دارند. با این حساب نقش فضای سبز در کاهش آلودگی صوتی و کاهش هزینه های ساختمانی(دوجداره شدن پنجره ها و دیوارهای بلند) و زیبایی شهر کاملا مشخص می شود.
منبع : روزنامه ابتکار صبح ایران

حذف ارسالي ويرايش ارسالي

من متن بالا رو قرار دادم تا به اهمیت فضای سبز در یک شهر اشاره کرده باشم.
امیدوارم تا دوستان تشریف بیارند تا در مورد لزوم گسترش فضای سبز در تهران و معایب و مزایا
فضای سبز در تهران بحث و تبادل نظر داشته باشیم.

حذف ارسالي ويرايش ارسالي نقل قول | 0   |  0















سرانه فضای سبز درایران با میانگین جهانی فاصله دارد



 10/03/85 


 

مدیر کل ترویج و مشارکت مردمی سازمان جنگلها و و مراتع کشور گفت: میزان سرانه فضای سبز در ایران دو دهم درصد است، که با هشت دهم درصد میزان سرانه جهانی فاصله زیادی دارد.


"غلامعباس عبدی‌نژاد" درحاشیه گردهمایی روز سه‌شنبه ستاد نهضت سبز کشور در فسا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: براساس برنامه‌های توسعه، باید چهار میلیون هکتار فضای سبز و سطح جنگل در کشور افزیش یابد.


منبع : http://www.sabziran.ir



حذف ارسالي ويرايش ارسالي نقل قول | 0   |  0
نازی احمدی
14 سال پیش در تاریخ: یکشنبه, مهر 04, 1389 9:56

سلام  ممنون از حسن توجه شما نسبت به مطلب ارسالی از طرف من   در خصوص مطلب شما به چند نکته بایستی اشاره کرد اگر به این کارها اهمیت دهیم تا حدی می توانیم از منابع خود درست استفاده کنیم ا- در پروژکتورها|ز لامپ کم مصرف استفاده کنیم 2- کنترل مواد زائد جامد و زباله 3- بازیافت زباله ها 4- جمع آوری ضایعات چوبی درختان 5- مدیریت واحد شهری 6- مدیریت انرژی و برق 7- مدیریت منابع آب 8- معماری 9- فرهنگ سازی  همچنین کنترل فرسایش خاک  که می توانیم از کاشت گیاهان دارویی استفاده کنیم که تحملنسبتا خوبی به شوری - خشکی -قلیایی بودن خاک - تشعشع شدید خورشید - شرایط متندایی -هرس شدید و ....... دارند .پس بایستی از فضای سبز در تهران بزرگ استفاده کرد چرا که به عنوان ریه های تنفسی شهر به شمار می رود و در ضمن علاوه بر زیبا شناختی - اجتماعی و ساخت کالبد ی شهری روی تعدیل دما - افزایش رطوبت نسبی - لطافت هوا - کاهش آلودگی - افزایش نفوذ پذیری خاک - کاهش سطح ایستایی - بهبود شرایط بیو کلی تیک در شهر - جذی گرد و غبار تاثیر به سزایی دارد بنابراین بایستی با فرهنگ سازی بتوانبیم از منابع ابی و انسانی در ست استفاده کنیم

حذف ارسالي ويرايش ارسالي نقل قول | 0   |  0

نظرات خوب و جامعی بود خیلی ممنون ببخشید که خیلی خیلی دیر دیدم این مطلب رو

حذف ارسالي ويرايش ارسالي نقل قول | 0   |  0
نازی احمدی
14 سال پیش در تاریخ: شنبه, مهر 03, 1389 5:47

با سلام خدمت دوست خوبم در خصوص سوال شما بایستی عرض کنم با توجه به جعمییت  فضای سبز بسیار کمی داریم خصوصا در بعضی از مناطق به وضوح این مسئله دیده می شود فضا سازی علاوه بر زیبا سازی شهرمان در پاکسازی هوای الوده که ناشی از کارخانه ها و مراکز صنعتی و همچنین تردد خودرها حاصل میشود  نقش بسیار مهمی دارد در ضمن خود درخت و سبزه  در ارامش روحی و روانی افراد تاثیر می گذارد و پرخاشگری و افسردگی را کاهش می دهد بنابراین از شما دوست خوب در خواست می کنم کمی هم به مناطقی که دور از این زیابی است سری زده  و ارامش و زیبایی را برای این مردم به ارمغان بیاورید مثل بزرگراه اتوبان شهید بابایی و یا شهرکهای اطراف آن   و یا بهتر بگویم کلا منطقه شرق تهران از لحاظ پارک و فضای سبز و زیبا سازی در مضیغه است امید است با یاری شما و مسولین و همکاری ملت خوبمان شهری به مراتب زیبا داشته باشیم تا از لحاظ جذب توریست و جانگردی نیز موفق شویم با تشکر دوست شما

حذف ارسالي ويرايش ارسالي نقل قول | 0   |  0

ممنون از توجه شما ،
اما به نظر من مهمترین موضوع در تهران قبل از افزایش سرانه فضای سبز مدیریت منابع مالی و انسانی این موضوع هستش.
اینکه آبهای زیرزمینی و حتی آبهای لوله کشی و تصفیه شده رو صرف فضای سبز کنیم کار درستی نیست کاری که متاسفانه در تهران انجام میشه.

حذف ارسالي ويرايش ارسالي نقل قول | 0   |  0

بخشنامه شده که کاشت چمن محدود و یا ممنوع بشه حالا باید دید با واقعیت چقدر فاصله داره؟
اما در کل فضای سبز شهر بزرگ تهران اونی که باید باشه نیست

حذف ارسالي ويرايش ارسالي نقل قول | 0   |  0