هر وقت که ما درباره چیز های موردپسندمان یا چیزهایی که از آنها خوشمان نمی آید به بقیه اطلاعات می دهیم، بنوعی بازاریابی شبکه ای انجام می دهیم.
تا حالا شده از دوستانتان یکی از سوالات زیر را بپرسید:
- پیراهنت را از کجا خریدی؟
- معمولا از کجا گوشت می گیری؟
- رستوران خوب سراغ داری؟
- معلم زبان خوب نمی شناسی؟
- موسسه خوب چی؟
- آرایشگاه کجا رفتی؟ و ....
بر طبق این تعریف حتی اجداد ما هم به صورت ابتدایی با این حرفه آشنایی داشتهاند.
حالا فرض کنید که برای این کاری که دارید انجام می دهید(یعنی معرفی مشتری به فروشنده کالا یا خدمات)، به شما حق الزحمه ای هم پرداخت کنند. این یعنی بازاریابی شبکه ای حرفه ای.
بازاریابی شبکه ای سیستمی است برای توزیع کالا و خدمات توسط شبکه هایی از هزاران فروشنده یا توزیع کننده مستقل.
این توزیع کننده ها از طریق فروختن کالاها و خدمات و همچنین معرفی و حمایت از فروشندگانی دیگر(که عضو سازمان فروش ایشان می شوند) کسب درامد می کنند.
در حقیقت بازاریابی شبکه ای یک روش جدید توزیع کالاها و یا خدماتی است که از قبل در بازار یا محیط اطراف ما وجود داشته اند. فقط اتفاقی که افتاده این است که فروشنده آن کالا و یا ارایه کننده آن خدمات، از روش جدیدی جهت ارایه همان محصول یا خدمات قبلی خود استفاده می کند.
در روش قدیمی توزیع کالا یا ارایه خدمات، برای اینکه کالا یا خدمات از تولید کننده به دست مصرف کننده برسد، باید از دست یکسری واسطه می گذشت و مسلماً دست به دست شدن کالا وخدمات وهمچنین هزینه های تبلیغات سبب افزایش قیمت آن می شود.
ارایه مستقیم کالا ویا خدمات از طریق سایت شرکتهای مبدا و مولد این امکان را به مشتریها می دهد که کالا و خدمات مورد نیازشان را مستقیما" از تولیدکننده دریافت کنند.(از طریق خرید اینترنتی کالا یا خدمات از سایت شرکت مربوطه)، بنابراین قیمتها هم مقداری ارزان میشود.
در این روش پولی که به جیب واسطه ها می رفت، نزد شرکت مبدا باقی می ماند. این همان پولی است که از آن کمیسیون مشتریان فعال پرداخت می شود.
در حقیقت هر کدام از مشتریان که از کالا ویا خدمات ارایه شده توسط شرکت رضایت دارند می توانند در صورت تمایل مشتریان جدیدی برای استفاده از کالاها و یا خدمات به شرکت ارجاع دهند و از این راه کمیسیون دریافت کنند.
در کشورهای پیشرفته صنعتی هر چیزی را که بتوانید تصور کنید به راحتی با این روش جدید می فروشند. از مواد غذایی و شوینده و بهداشتی گرفته تا خدماتی از قبیل وکالت.
بازاریابی شبکهای یک مدل کسب وکار است، یک فرصت یا امکان است برای کسب درآمد، یک راه یا مسیر از قبل تعیین شده است برای کار کردن و داشتن یک فعالیت کاری و نوعی بازاریابی، قطعاً با شبکه های هرمی تفاوت دارد. در بازاریابی شبکهای یا Network Marketing یا MLM (بازاریابی چند سطحی) ما با محصول یا خدماتی سر و کار داریم که مصرفی هستند یعنی این کالا یا خدمات مورد نیاز گروهی از مشتریان هدف بوده و توسط آنان به مصرف میرسد.
در طرحهای هرمی کالا یا خدماتی در میان نیست و افراد به نوعی استخدام میشوند تا نام یا ورقهی کاغذی یا کوپنی را سر زبانها بیاندازند و همین (چیزی که الزاماً مورد نیاز مردم هم نیست) و از قبل این فعالیت (که قطعاً کار هم نمیشود آن را نامید) درآمدی کسب میکنند. در بازاریابی شبکهای افرادی که خود مصرفکننده کالا یا خدماتی هستند با توجه به اینکه از کیفیت آن کالا یا خدمات رضایت دارند، استفاده از کالا یا خدمات مورد نظر را به دیگران توصیه میکنند و چنانچه میبینید، محور اصلی این نوع فعالیت وجود مشتری و یا نیاز اوست.
افراد یا مشتریها به عنوان خریدار کالا یا خدمات یک شرکت به نوعی وارد تیم بازاریابی آن شرکت میشوند و با فروش کالا و خدمات آن شرکت (توزیع) تیم بازاریابی را گسترش میدهند و این امر موجب هویتمند شدن آن کالا یا خدمات(Branding)، افزایش فروش و توزیع سریع و بدون نیاز به واسطههای بیشتر برای آن شرکت میشود. نکتهی مهم این است که با توزیع کالا و خدمات از طریق افرادی که در زیرمجموعه(Downline) قرار گرفتهاند، افراد (نتورکرها) با توجه به برنامه شرکت، درآمدی کسب میکنند که به آن درآمد رسوبی(Residual Income) گفته میشود. این نوع درآمد درست مثل اجاره بهایی است که یک صاحب خانه به صورت ماهانه یا سالانه دریافت میکند. قطعاً صاحبخانه خرجی را برای ساخت یا خرید خانه متحمل شده است و به این راحتی خانهای به دست نیامده است. در کار بازاریابی شبکهای نیز چنین است. این کار بسیار سخت است و افراد باید در این کار حرفهای باشند. یعنی کار خود را به صورت حرفهای انجام دهند، باید اطلاعات داشته باشند و دائماً مورد آموزش قرار گیرند، مطالعه کنند و تمرین کنند تا بتوانند بازار هدف خود را بشناسند و هدف قرار دهند، به آن نزدیک شوند و آنان را به خرید و استفاده از کالا یا خدمات شرکتی که برایش بازاریابی (کار) میکنند، جذب کنند.
منبع سایت بازاریابی شبکه ای وزارت بازرگانی