به گزارش خبرنگار مهر، بر اثر این آسیب دیدگی گرز آویزان از اسب بهرام در دوم نقش برجسته در ضلع غربی تنگ چوگان به کلی شکسته شد و از بدنه کوه جدا شده است.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: وقوع چنین مشکلی گرچه در مجموعه باستانی تنگ چوگان بسیار نادر است اما به دلیل شرایط نامطلوب حفاظتی و همچنین ناکافی بودن نیروهای حفاظتی کاملا بدیهی به نظر می رسید زیرا حفاظت از نقوش برجسته تنگ چوگان با وجود ارزش فراوان تاریخی تا به امروز به صورت کاملا سنتی و فقط با سرکشی مأموران حفاظتی صورت می گرفته است.
نقش برجسته و قسمتی که تخریب شده است (قبل از آسیب)
محسن عباسپور گفت: در تنگ چوگان شش نقش برجسته نفیس و منحصر به فرد ساسانی وجود دارد که در فاصله بسیار کمی از یکدیگر قرار گرفته اند در حالیکه یکی از آنها به هیچ وجه حتی یک حفاظ ساده هم ندارد، یکی دیگر نیز تنها با یک فنس کشی محفوظ مانده و چهار نقش برجسته دیگر که در ضلع غربی تنگ چوگان واقع شده اند یک فنس کشی ساده دارند که هر انسانی به راحتی می تواند در طول شبانه روز از این فنس کشی عبور کند.
وی اظهار داشت: حال در نظر داشته باشید نیروهای حفاظتی تنگ چوگان بخواهند در چنین شرایطی و بدون نورپردازی مناسب در محل و بدون استفاده از تجهیزات الکترونیکی از این گنجینه ها حفاظت کنند و بدیهی است که ضریب امنیتی نقش برجسته ها در چنین شرایطی به شدت پایین آمده و راه را برای هرگونه سواستفاده ای باز می گذارد.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان گفت: تمام این موارد در حالیکه این گنجینه های باستانی بدون حتی یک دوربین مداربسته و بدون هیچگونه کنترل الکترونیکی و تنها با اتکا به سرکشیهای ماموران کنترل میشده اند.
عباسپور تاکید کرد: مجموعه ضعفهای یاد شده راه را برای آسیب اخیر به نقش پیروزی بهرام بر اعراب باز کرد و شخص یا اشخاصی از این ضعفها استفاده کرده و گرز بهرام را که از اسب وی آویزان است با ضربات پتک یا وسیله مشابه دیگری کندند و از کوه جدا و در محل رها کردند.
وی اظهار داشت: در اثر این آسیب تقریبا تمامی گرز شکسته شده اما شخص یا اشخاصی که چنین آسیبی را وارد کردند به هر دلیلی قطعات شکسته شده را در محل رها کرده و رفته اند به نظر می رسد نزدیک به 20درصد از گرز به طور کلی از بین رفته باشد و در صورت استفاده از یک گروه مرمتی ماهر بتوان 80درصد باقیمانده را در جای خود نصب کرد.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان افزود: بدون شک ضربه به این نقش برجسته نفیس تاریخی، یک هشدار جدی به وضعیت حفاظتی این نقوش و سایر نقوش مشابه در سراسر ایران است زیرا چنین گنجینه های ارزشمندی، بزرگترین کتابهای مصور تاریخ ایران هستند و نمی توان به راحتی از کنار چنین آسیب هایی عبور کرد.
گرزی که در نقش برجسته تخریب شده است
عباسپور تصریح کرد: در شهرستان کازرون که یکی از مناطق تاریخی حائز اهمیت به ویژه در دوران ساسانیان است، نقش برجسته های مشابه دیگری نیز وجود دارد که وضعیت حفاظتی آنها به مراتب حتی نگران کننده تر از نقش برجسته های تنگ چوگان است نقش برجسته بهرام در سرمشهد، نقش قندیل و نقش پریشو از جمله این نقوش پر ارزش تاریخی هستند که با وجود قرارگیری در نقاطی کم تردد، حتی یک فنس کشی ساده را هم در اطراف خود ندیده اند.
خصومتهای شخصی با سازمان میراثفرهنگی، علت تخریب نقش برجسته بهرام دوم! |
تخریب بخشی از نقش برجسته بهرام دوم در تنگ چوگان توسط افراد ناشناس و انفجار یک ماه پیش در غار شاپور ادامه حملات را در تنگه چوگان افزایش داده است. گفته میشود پروژه تخریب تنگه چوگان و نابودی 6 نقش برجسته از این مجموعه را خصومتهای شخصی برخی از اهالی با سازمان میراثفرهنگی عنوان شده است.
|
نقش برجسته بهرام دوم
|
خبرگزاری میراثفرهنگی ـ گروه میراثفرهنگی ـ جمعه شب گذشته فرد یا افرادی ناشناس با ورود به محوطه حفاظتشده نقش برجستههای تنگ چوگان بخشی از نقش برجسته بهرام دوم را نابود کردند. ایندرحالی است که بومیان منطقه و انجمن دوستداران میراثفرهنگی کازرون علت این اتفاق را خصومتهای شخصی برخی از اهالی با سازمان میراث فرهنگی عنوان کردند.
به گزارش CHN، با اینکه تخریب بخشی از نقش برجسته بهرام دوم در تنگ چوگان در وهله اول سرقت نقش برجسته گرز بهرام را بهمیان میآورد اما مسئلهای که قطع به یقین است خصومتهای شخصی برخی از اهالی کازرون با سازمان میراثفرهنگی قلمداد شده است ممانعتهایی از سوی این سازمان که بر سر راه فعالیتهای توسعهای صورت گرفته عمدهترین انگیزه برای این تخریب فاحش بهشمار میرود.
محسن عباسپور عضو انجمن هماندیشان جوان کازرون در اینباره گفت: از آنجاییکه مجموعه 200 هکتاری بیشاپور و نقوش برجسته تنگه چوگان از هیچگونه حفاظت و حراستی برخوردار نیست احتمال ادامه این تخریبها جدی است چراکه یک ماه پیش هم انفجاری در غار بیشاپور رخ داد که هیچگونه پیگیری انجام داده نشد.
بهگفته وی، در مجموعه تنگه چوگان 6 نقش برجسته وجود دارد که 2 نقش برجسته سمت راست تنگه قرار گرفته که وسایل نقلیه و اتومبیل از فاصله 5 متری آنها عبور می کند و بیش از 70 درصد آسیب دیدهاند. اما 4 نقش برجسته سمت چب تنگه هستند که نقش برجسته بهرام دوم شامل آنها میشود از حفاظتی نسبی و فنسکشی ساده برخوردار است یک نگهبان بیشتر ندارد.
عباسپور معتقد است، این مجموعه 200 هکتاری با یک نگهبان فاقد یک دوربین مدار بسته است و هرگونه تخریبی با توجه به خصومتهایی که بین اهالی با سازمان میراثفرهنگی وجود دارد قطعی است. ایندرحالی است که باتوجه به بحث حفاظتی موجود نمی توان انتظار حفظ 6 گنجینه تاریخی منحصر به فرد را داشت. ضمن اینکه در سالهای گذشته انجمنها با مشاهده این تهدیدها مرتب به سازمان میراثفرهنگی هشدار داده شده بود اما نهتنها اقدامی صورت نگرفت بلکه با واکنشهای منفی از سوی این سازمان مواجه شدهایم.
در تنگ چوگان شهر کازرون شش نقش برجسته ساسانی وجود دارد که در سال 1310 با قدمت ساسانی و به شماره 24 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده اند. بسیاری این شش نقش برجسته را همپای نقش های ساسانی در بیستون و جزو زیباترین آثار تاریخی حکاکی شده بر سنگ در ایران می دانند، با این حال اما عدم محافظت و نگهداری نادرست از این آثار شگفت انگیز موجب آن شده است که هر روز بخشی از آنها به وسیله عوامل طبیعی و انسانی تخریب شود. هم اکنون بخشی از سنگ نگاره گرزی که در دست بهرام دوم پادشاه بزرگ ساسانیان وجود داشت توسط افرادی ناشناس با پتک تخریب شد.
|