عناصر سازهای اساسی ساختمان عبارتند از: عناصر خطی (ستون و تیر)، عناصر سطحی (دیوار و دال) و عناصر فضایی (پوش نما یا هسته مرکزی).
ترکیبی از این عناصر اساسی سازه استخوانبندی ساختمان را به وجود می آورد. راهحلهای ممکن بینهایت زیادی را میتوان در پیش چشم تجسم نمود که متداولترین آنها عبارتند از:
1- دیوارهای باربر موازی: این سیستم از عناصر صفحهای قائم تشکیل شده است و اکثراً برای ساختمانهای آپارتمانی بکار میرود که در آنها فضاهای آزاد بزرگ لازم نیست و سیستمهای مکانیکی سازه هستهای را ایجاب نمیکند.
2- هستهها و دیوارهای باربر نمایی: عناصر صفحهای قائم و حول سازه هسته دیوارهای خارجی را تشکیل میدهند. در این روش فضاهای داخلی باز ایجاد میشود که وسعت آنها بستگی به ظرفیت سازه کف در پوشاندن دهانه ها دارد.
3- صندوقهای خود متکی: صندوقها واحدهای سه بعدی پیش ساختهای هستند که وقتی در محل قرار میگیرند و به یکدیگر متصل میشوند به سازه با دیوار باربر شبیه میباشند.
4- دال طره شده: در این سیستم کفها به یک هسته مرکزی متکی میباشند و فضای بدون ستونی ایجاد میکنند.
5- دال مسطح: این سیستم صفحهای افقی بطور کلی شامل دالهای بتنی کف با ضخامت یکنواخت میباشد که روی ستونها قرار دارند. در این روش تیرهای با ارتفاع مقطع زیاد وجود ندارد و به حداقل ارتفاع طبقه میتوان دست یافت.
6- سیستم فاصلهگذاری: سازههای قاب طرهای با ارتفاع طبقه، برای ایجاد فضای قابل استفاده در داخل و بالای قاب، یک طبقه درمیان بکار برده میشوند.
7- سیستم معلق: در این سیستم با بکاربردن عناصر معلق بجای ستون ها برای حمل بارهای کف، استفاده مؤثر از مصالح نتیجه میگردد. در این سیستم کابلها بارهای وزن را به خرپاهایی که از یک هسته مرکزی طره شدهاند حمل میکنند.
8- خرپاهای متناوب: خرپاهای به ارتفاع طبقه چنان قرار میگیرند که کف هر طبقه بصورت یک در میان روی قسمت تحتانی و یا فوقانی یک خرپا واقع میباشد.
9- قاب صلب: عناصر خطی بوسیله اتصالات صلب به یکدیگر متصل میشوند و تشکیل صفحات قائم و افقی میدهند. ارتفاع طبقه و فاصله ستونها از ملاحظات تعیین کننده طرح در این سیستم میباشند.
10- قاب و هسته مرکزی: قاب صلب بارهای جانبی را اساساً بوسیله خمش تیرها و ستونها تحمل میکند. چنین سیستمهای هستهای، دستگاههای مکانیکی و حمل و نقل را در خود جای میدهند.
11– قاب خرپایی: ترکیب نمودن یک قاب صلب با خرپاهای برشی قائم بر مقاومت و سختی سازه میافزاید. طرح این سازه ممکن است براساس استفاده از قاب برای مقاومت در مقابل بارهای وزن و مزایای قائم در برابر باد صورت گیرد.
12- قاب با خرپاهای کمربندی و هسته مرکزی: خرپاهای کمربندی ستونهای نما را به هسته مرکزی متصل مینمایند و بدین ترتیب عمل انفرادی قاب و هسته مرکزی را حذف میکنند.
13- لوله در لوله: ستونها و تیرهای خارجی ساختمان چنان مجاور هم قرار داده میشوند که نمای ساختمان ظاهراً شبیه دیواری با سوراخهای متعدد پنجرهای است. در این حالت هسته (لوله) داخلی با لوله نما در حمل بارها سهیم بوده و بر سختی آن میافزاید.
14- لولههای دسته شده: سیستم لولههای دسته شده را میتوان بصورت مجموعهای از لولههای انفرادی تجسم کرد که تشکیل یک لوله چند واحدی را میدهند. بدین ترتیب آشکار است که بر سختی سازه افزوده میگردد. این سیستم بلندترین ارتفاع و بیشترین سطح کنار را امکان پذیر میسازد.