آشنایی با گیرنده تلویزیون دیجیتال-set top box
در پخش تلویزیونی دیجیتال با توجه به تغییرات عمده نسبت به سیستم تلویزیونی آنالوگ، امکان سازگاری به نحوی که گفته شد وجود نداشت و برای دریافت تلویزیون دیجیتال باید از دستگاههای گیرنده تلویزیون زمینی دیجیتال (DVB-T) در کنار یکدیگر تلویزیونی فعلی استفاده نمود.
با توجه به اینکه کاربر گیرنده DVB-T، عموم مردم با سطوح آشنایی مختلف خواهند بود لازم است نحوه نصب و تنظیمات و منوهای مربوطه حتیالامکان ساده باشد.گیرنده (DVB-T STB) DVB-T که از این به بعد از آن بعنوان ست تاپ باکس نام می بریم، دستگاهی است که سیگنال تلویزیون دیجیتال را از طریق آنتن دریافت نموده و صدا و تصویر (و داده) را از آن استخراج مینماید. صدا و تصویر استخراج شده توسط گیرندههای تلویزیونی عادی قابل نمایش است.
ورودی و خروجیهای اصلی گیرنده بشرح زیر است:
الف- ورودی آنتن:سیگنال تلویزیون دیجیتال از طریق کابلی که به آنتن روی بام یا آنتن روی تلویزیونی متصل است به ست تاپ باکس داده میشود. کانکتور ورودی آنتن گیرنده ( پورت RF IN) معمولاً مشابه ورودی آنتن تلویزیون است و از همان کانکتور میتوان استفاده نمود. معمولاً تیونر گیرندههای دیجیتال یک خروجی آنتن (loop through) یا (RF Pass Through) دارند که میتوان از آن برای دریافت شبکه های آنالوگ، استفاده نمود. در این حالت، باید کابل آنتن هوایی را از این طریق به تلویزیون عادی و یا هر دستگاه دیگر وصل نمود.
ب- خروجی صدا و تصویر:صدا و تصویر خروجی، با پردازش سیگنال تلویزیونی دیجیتال استخراج میگرددکه باید به ورودی صدا و تصویر A/V تلویزیون وصل گردد. ( پورت زرد برای تصویر، سفید و قرمز برای صدا)ممکن است تصویرشامل سیگنال تلهتکست هم باشد. بنابراین مانند تلویزیونهای آنالوگ، دستگاه تلویزیون میتواند صفحات تلهتکست را از سیگنال تصویر دیجیتال استخراج نماید.بعضی از ست تاپ باکسها علاوه بر خروجی صدا و تصویر آنالوگ، صدا و تصویر را به فرمتهای دیگر نظیر تصویر Component، S-Video، HDMI یا Spdif (برای صدا) خروجی میدهند که در صورت پشتیبانی توسط دستگاه تلویزیون، میتوان به جای خروجی تصویر و صدای آنالوگ، از این خروجیها استفاده نمود که نسبتاً کیفیت شنیداری و بصری بالاتری دارند.
ج- خروجی RF:در بعضی از ست تاپ باکسها ، صدا و تصویر می تواند به فرمت RF و به شکل قابل دریافت توسط تلویزیونهای آنالوگ تبدیل شود. کاربرد خروجی RF مذکور وقتی است که کاربر از دستگاه تلویزیونی استفاده میکند که مدل قدیمی بوده و ورودی صدا و تصویر A/V نداشته باشد. شکل زیر، نحوه اتصالات مذکور را نشان می دهد.شیوه نصب و راه اندازیبا توجه به محدوده وسیع مخاطبان گیرنده DVB-T، نحوه نصب و راهاندازی آن تا حد ممکن سهل و آسان طراحی شده است.اساسا باید آنتن به ست تاپ باکس واز ست تاپ باکس به تلویزیون متصل شود. اغلب آنتن ها دارای کابل کواکسیال هستند که باید آن را به ست تاپ باکس متصل نمایید. شما می توانید کابل مشابهی را برای اتصال ست تاپ باکس به ورودی RF آنتن روی تلویزیون های قدیمی متصل نمایید. در غیر اینصورت، اگر تلویزیون شما دارای ورودی A/V (زرد برای ویدیو و قرمز و سفید برای صدا) ، از آنها برای اتصال ست تاپ باکس به تلویزیون برای دریافت کیفیت بهتر صدا و تصویر استفاده نمایید.برای تماشای شبکه های آنالوگ تلویزیون می توانید خروجی Loop through یا RF pass through ست تاپ باکس را به ورودی Antenna IN تلویزیون متصل کنید. جهت راهاندازی اولیه سیستم، بعد از روشن کردن دستگاه از طریق کنترل از راه دور ست تاپ باکس یا صفحه کلید جلوی آن، به منوی تنظیمات دستگاه رفته و گزینه Auto scan را انتخاب مینمائیم. لازم به ذکر است با توجه به تنوع ست تاپ باکس های DVB-T، طراحی منوهای هرکدام متفاوت است و در صورت برخورد با مشکل در پیدا کردن منوی تنظیمات دستگاه، از راهنمای دستگاه میتوان استفاده نمود.با انتخاب گزینه Scan خودکار، دستگاه کل باند فرکانسی تلویزیونی (UHF و VHF) را جستجو نموده و سیگنالهای دیجیتال زمینی قابل دریافت را یافته و شبکههای تلویزیونی و رادیویی موجود در آنها را استخراج نموده و لیست مینماید و عموماً در دو دسته شبکههای تلویزیونی و شبکههای رادیویی ذخیره مینماید. تغییر شبکه با استفاده از کلیدهای جهتی روی کنترل از راه دور یا کلیدهای + یا - (بسته به مدل) قابل انجام است.
جهت استفاده از شبکههای رادیویی ذخیره شده میتوان با استفاده از کلید Radio روی کنترل از راه دور به لیست شبکههای رادیویی وارد شد. قابل ذکر است مدلهای مختلف گیرنده در جزئیات موارد ذکر شده فوق اختلافاتی با هم دارند ولی در کلیات نحوه راهاندازی مشابهند.
نحوه ضبط برنامه ها در حین تماشای آنهاکابل آنتن را به ست تاپ باکس متصل نمایید. خروجی های زرد، سفید و قرمز A/V را به رنگ های مشابه خود در ورودی VCR متصل کنید( در شکل نشان داده شده است). اگر تلویزیون شما رنگ های زرد، قرمز و سفید ندارد، یک کابل کواکسیال از RF Out مربوط به VCR به IN Antenna تلویزیون متصل کنید.
اگر می خواهید کانال های آنالوگ را مشاهده و ضبط نمایید و ست تاپ باکس شما analog pass through یا Loop through دارد، از اتصال RF بین ست تاپ باکس و VCR و تلویزیون(نه اتصالات A/V) استفاده کنید. جهت نصب گیرنده دیجیتال باید کابل آنتن را به ورودی آنتن گیرنده DVB-T وصل نمود و خروجی صدا و تصویر را به ورودی A/V تلویزیون وصل نمود
چگونه می توانم تلویزیون دیجیتال دریافت کنم؟
دریافت دیجیتال بسیارساده است، شما می توانید با وصل کردن یک مبدل دیجیتال یا ست تاپ باکس به تلویزیون به سادگی از دریافت دیجیتال بهره برید؛ بعبارتی دیگر درصورتی که آنتن موجود شما مناسب باشد،
با اضافه شدن یک مبدل بین آنتن و تلویزیون می توان گفت تجهیزات لازم برای دریافت دیجیتال را دارید. شکل زیر، نمایی از تجهیزات لازم برای دریافت دیجیتال است.
برای تنظیم مراحل زیر باید طی شود:
ایجاد ارتباطات لازم: در این حالت ابتدا آنتن را به ورودی Antenna RF In مبدل وصل میکنیم،سپس خروجی صدا و تصویر A/V پشت مبدل را بطور متناظر به ورودی A/V تلویزیون وصل میکنیم در نهایت اگر بخواهیم بطور همزمان از برنامه های آنالوگ نیز استفاده کنیم باید خروجی TV RF Out مبدل را هم به Antenna In تلویزیون وصل کنیم
تنظیم تلویزیون: پس از روشن کردن تلویزیون توسط دکمه Source کنترل تلویزیون ورودی مد نظر را انتخاب میکنیم( متناسب با پورت AV ای که کابلها را در مرحله قبل به آن وصل کرده اید)
تنظیم مبدل: پس از روشن کردن دستگاه با استفاده از دکمه MENU کنترل مبدل، به منوی اصلی وارد می شویم. و بعد وارد منوی Scan Channel میشویم.
در این پنجره به دو روش Auto و Manual می توان عمل کرد. و با انتخاب Start Scan به مبدل اجازه میدهیم تا لیست برنامه های موجود را استخراج نماید. در حالت Manual باید Channel NO = 37 و Band Width=8 انتخاب شود.
البته با توجه به تفاوتهای موجود در تلویزیونها و مبدلهای مختلف برای تنظیمات دقیق تر به دفترچه راهنمای مبدل و تلویزیون خود مراجعه نمایید