وقتی رفتار زشتی از فرزندتان سر میزند بیهیچ شک اولین سوالی که برایتان مطرح میشود این است که فرزندم این را از کجا یاد گرفته است؟
غافل از آنکه کودکان لوحهای سفیدی هستند در دستان ما والدین و این ما هستیم که با رفتار و تربیت خود شخصیت آنها را شکل میدهیم، از اینرو در برخورد با ناهنجاریهای رفتاری کودکان اولین سوال باید این باشد که کجای رفتار ما اشتباه بوده که کودکمان از آن الگوبرداری کرده است؟
لوس کردن کودکان
تعداد کودکانی که به سبب تربیت غلط والدین آنچنان بدرفتار شدهاند که خودخواهی و خودرایی را از همین سنین براحتی میتوان در آنها دید، این روزها کم نیست.
در مهمانیها و مجالس این دسته از کودکان راحت قابل شناساییاند و این موضوع حتی والدینشان را نیز بسیار آزار میدهد اما لوس تربیت شدن کودکان پدیدهای است که معمولا در سنین بالاتر براحتی قابل رفع نیست و برخی اوقات این خصیصه تا سنین بالاتر نیز نمود پیدا میکند.
اساسا والدین باید از همان ابتدای کودکی با این خصیصه کودک خود مبارزه کنند تا اگر از کودکی رفتاری غلط از او سر زد، والدین با عکسالعمل مناسب آن را به کودک بفهمانند و اشتباه بزرگ این است که از کنار آن بگذرند. بهانهگیریهای بیمورد در کودک باید در اولین فرصت سرکوب شود و کودک باید این آموزش را ببیند که هر رفتار زشتی از طرف والدین نادیده گرفته نمیشود.
مقایسه کردن کودک با همسن و سالان
این نکته را هرگز از یاد نبرید که کودکان به هیچ وجه از مقایسه کردن آنها با دیگر همسن و سالانشان استقبال نمیکنند و برخی اوقات این موضوع میتواند بذر کینههای بزرگی را در ضمیر کودک بکارد. فرقی نمیکند شما کودکتان را با چه کسی مقایسه میکنید. در برخی اوقات حتی مقایسه وی با خواهر یا برادرش نیز همین پیامد را دارد. به واقع باید بپذیرید که کودک شما به خودی خود فردی مستقل است و باید از همین کودکی حس اعتماد به نفس را در وی ایجاد کرد، اما پدیده مقایسه کردن کودکان از جمله مهمترین دلیل برای تخریب این حس سرنوشتساز در کودک است. در کنار این موضوع، حسادت نیز از جمله دیگر پدیدههای مقایسه کردن کودکان به شمار میرود. کودک شما بدون شک حس حسادت را نسبت به الگوی مورد نظر شما پیدا خواهد کرد و فرقی نمیکند که آن الگو برادر یا خواهرش باشد یا فرد دیگری.
آموزش دروغ مصلحتی
برخی خانوادهها در منزل همهروزه کلاسهای فشرده آموزش دروغ مصلحتی برای کودکان خود برگزار میکنند بیآنکه متوجه باشند کودکان همچون دوربینی تمامی رفتارهای درست و غلط شما را ضبط میکنند و دروغهای کوچک و بزرگ شما حال به هر دلیلی به دوستان، همکاران و… الگویی زشت و ناپسند برای کودکتان میشود و در نهایت او را فردی دروغگو بار میآورد.
دروغ را برای کودکتان به هر دلیلی عملی بسیار زشت و ناپسند جلوه دهید. قرار است به وی راستگویی را آموزش دهید، ازاینرو اگر کار زشتی را برای اولین بار انجام داده و به شما راستش را میگوید با چهرهای جدی اما نه عصبانی اولا او را به دلیل راستگوییاش تحسین کنید و سپس از او قول بگیرید که دیگر کار ناپسندش را تکرار نکند. در محیط منزل نیز به هر دلیل دروغ را ممنوع کنید و اصطلاحاتی همچون دروغ مصلحتی و… را از ادبیات خانه خود خارج کنید.